VRF, Değişken Soğutucu Akışkan Debisi anlamına gelmektedir. Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemidir. Bir VRF Klima Sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutkanın akışını kontrol eder. VRF Klima Sistemi bina dışında bulunan dış ünite ve bina içindeki yaşam alanlarını soğutmak ve/veya ısıtmak amacı ile kullanılan iç ünitelerden oluşur.
VRF Klima Sistemlerini, klasik split klimalardan ayrılan en büyük özelliği; değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede tutmasıdır. Çevreye maksimum özen ve saygı gösteren sistem, enerji tasarrufuna odaklanmış, gelişmiş uygulama esnekliği sağlar. Çok katlı bir plazadan, bir tek villaya kadar yeni yapılan veya mevcut her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı sağlamaktadır.
Split klimalar bağımsız üniteler kullanılarak çevre dostu gazlarla çalışan sistemlerdir. Klima sistemleri sıcaklığı ve soğukluğu düzenlemek için kullanılan en efektif sistemlerdir. Temel olarak iç ve dış üniteden oluşan split klimalar, ekonomik ve pratik kullanıma sahiptir. Klima sistemleri içerisinde en çok tercih edilen klima sistemleri split klimalardır.
Kendisini oluşturan iç ve dış üniteler birbirlerinden bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Tek bir dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanabilmesine imkan tanımamaktadır. Kullanımın en yüksek olduğu klima çeşidi olması nedeniyle günümüzde üretilen neredeyse bütün klimalar split klima mantığı ile üretilmektedir.
Split Klima Dış Ünite; Mekanın dışında kondenser, eveparatör, genleşme valf’i ve kompresörden oluşan bir duvara ya da duvarın yakınına monte edilen bölümdür.
Split Klima İç Ünite; İklimlendirme yapılacak olan mekanın iç kısmına monte edilen fana sahip bölümdür.